-
Aan de slag
-
FAQs
- Komt binnenkort...
-
Anders
-
Definities
-
Implementatie
Je wordt geacht te werken volgens de iStandaarden, maar wat houdt dat eigenlijk in?
Als zorgaanbieder wissel je veel gegevens uit met betrokken partijen, zoals gemeentes. Om dit te stroomlijnen zijn afspraken nodig over welke gegevens worden uitgewisseld over de zorg aan de cliënt. Want: welke taal gebruik je om af te spreken welk type zorg jij de cliënt biedt? Wat de ene zorgaanbieder ‘ambulante begeleiding’ noemt, is voor de volgende zorgaanbieder wellicht ‘individuele begeleiding’. Hoe spreek je af hoeveel je mag declareren en op welke wijze je de declaratie indient? Mag je declareren in uren, in minuten of in dagdelen? Wat is het budget wat je voor een cliënt te besteden hebt? Het zou onhandig zijn als de ene gemeente hierin een geheel andere administratieve werkwijze hanteert dan een andere gemeente.
Om dit op eenduidige wijze en zo soepel mogelijk te communiceren, zijn afspraken over deze gegevensuitwisseling vastgelegd in de iStandaarden. iStandaarden zijn informatiestandaarden. Zorginstituut Nederland is de beheerder van deze standaarden. Elke iStandaard beschrijft tot in detail de opbouw van en de manier waarop een bericht gevuld moet worden. Een bericht is bijvoorbeeld een Verzoek om toewijzing, waarin je de gemeente vraagt om een beschikking voor de cliënt af te geven. Een ander bericht is een declaratie, waarmee je de gemeente vraagt om de geleverde zorg uit te betalen.
iWlz, iWmo, iJw, iEb en iPgb zijn landelijk vastgestelde standaarden die de basis vormen van de informatie-uitwisseling. Alle informatie over de iStandaarden vind je op de website: https://www.istandaarden.nl/
Alle specificaties voor de verschillende berichten kun je terugvinden in het zogenaamde informatiemodel: https://www.istandaarden.nl/over-istandaarden/informatiemodel/informatiemodel-istandaarden
In de Berichtenapp wordt het berichtenverkeer voor iWmo en iJw ondersteund. Alle berichten die je vanuit de Berichtenapp kunt insturen naar de gemeente, moeten aan deze standaard voldoen. Vervolgens worden de gegevens die je invult omgezet naar bepaalde codes of gestandaardiseerde termen. Bijvoorbeeld als je op wekelijkse basis 4 uur zorg mag leveren. De code voor ‘per week’ is 02. De technische berichten worden via VECOZO verstuurd. VECOZO controleert of de berichten aan de iStandaarden voldoen. Als dat niet het geval is, wordt een bericht tegengehouden (afgekeurd) en niet afgeleverd bij de gemeente.
Als je nauwgezet de instructies volgt die zijn gegeven voor de verschillende berichttypes, kun je afkeur voorkomen. Deze instructies zijn bij de uitleg van het berichtenverkeer verwerkt.